Monday, 6 July 2009

Hubby plays cook .... Marito cuoco

I don't know about your husbands but my hubby loves to play cook sometimes. Here's something he makes very well ... it is an Italian sauce called "Bagnetto verde piemontese" "Parsley sauce" in english. I enjoyed taking these pictures while he was busy in the preparation. This sauce can be used on toasted bread loaf slices (bruschetta) but is usually used with meat dishes.
Here's the recipe:

INGREDIENTS
I garlic clove
30gr. parsley ( only the leaves)
2 to 4 anchovies
50gr of bread ( bread crumbs)
White vinegar
Olive oil

PREPARATION
In a small bowl soften bread in vinegar, stirring to help bread absorb vinegar. In a food processor blend together bread mixture with remaining ingredients except oil. With motor running add oil in a stream and blend sauce well. Season sauce with salt but taste first, remember that the anchovies are already salty.
Sauce may be made 1 day ahead and chilled, covered.

You can add some capers or a hard boiled egg yolk crumbled but this is up to your choice. We usually add some capers.
My husband prefers to use the crescent shaped chopping knife instead of a food processor , naturally it takes a little bit longer to prepare but I can assure you the result is much better.

The preparation
La preparazione

The final result
Il risultato finale

Non so se i vostri mariti sono come il mio... a lui piace fare il cuoco qualche volta. Ecco qualcosa che fa molto bene, il Bagnetto verde piemontese (Bagnet verd). Mi sono divertita a fare queste foto mentre lui era immerso nella preparazione. Questa salsa è indicata per accompagnare il bollito piemontese ma noi la usiamo anche sulla bruschetta. Ecco la ricetta:

INGREDIENTI
1 spicchio d'aglio

30 gr prezzemolo ( solo le foglie)

da 2 a 4 acciughe
50gr di mollica di pane raffermo

Aceto di vino bianco

Olio extra-vergine d'oliva.


PREPARAZIONE
Con la mezza luna trittate finemente lo spicchio d’aglio, il prezzemolo (circa 30 g), e le acciughe. Aggiungete la mollica di pane raffermo ammollata in aceto di vino .
Amalgamate il tutto aggiungendo olio di oliva a filo, sempre mescolando fino a ottenere un composto cremoso. Assaggiate e aggiustate di sale ricordando che ci sono già le acciughe. Potete preparare questa salsa un giorno prima e tenere in frigo in un recipiente con coperchio.

Si possono aggiungere dei capperi o un uovo sodo sbriciolato secondo ai vostri gusti, noi aggungiamo soltanto dei capperi.



15 comments:

  1. Looks great! I love parsley also! I'll have to try this! As for my hubby cooking, he considers cooking going to the pizza place to pick something up!!

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  2. la faccio anch'io per il bollito e ci metto l'uovo..comunque bel servizio fotografico.
    ciao A

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  3. mmmm, a simple but tasty recipe! will definitely try this in the near future.

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  4. Oh, looks and sounds so good. Will have to give this a try for sure. Thanks for the recipe! Have a blessed day!

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  5. Hmm, will have to kidnap my dear brother-in-law and get him to our kitchen to prepare this appetizing recipe next time you're here LOL!
    Great pics Sue, looks like a very tasty dish and I do love parsley!

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  6. wow, pretty nice, I think its delicious

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  7. Looks good. You know you must compliment the hubby when he cooks. Maybe you can get him to do it all the time. :)

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  8. Mi sembra molto buona,la salvo subito e la provo!
    Grazie marito di Sue!
    Cinzia

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  9. Hi!
    Look so good!.. mmm! My dh like to cook sometimes, affortunately.
    Thanks for sharing the recipe. :)

    **Sony**

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  10. How nice to see you all appreciate this recipe, my husband is happy to know this and hopes you will try it soon.

    Che bello sapere che apprezzate questa ricetta, mio marito è contento e spera che la proverete presto.

    Sue.

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  11. That looks refreshing and delicious!

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  12. It does look delicious! Thank you for sharing the recipe with us.

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  13. I love your creations and blog very much.
    Great stuff..
    love
    Georgette

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  14. ecco una cosa da mettere nell'elenco "cose da fare assolutamente" e magari anche una nuova idea per stupire gli eventuali ospiti ;)

    Complimenti anche per il reportage!

    P.s. grazie per essere passata nel nostro blog e del tuo gentilissimo commento XD !!

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  15. Complimenti al marito!!!
    Questa salsetta è da provare.
    Grazie per la ricetta.
    Un baciotto...Iaia.

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