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Sunday, 14 November 2010

Cinnamon Dough Ornament (Air Freshener)


Hello firends!
I hope you are enjoying your Sunday! Today I would like to show you what I 've been up to this week.
I finally decided to freshen the air in my home without using the chemical air fresheners sold at supermarkets. I made this ornament with Cinnamon dough and I wish you could smell the nice scent it radiates... it's just right to bring in the Christmas spirit.
Here's how to make this cinnamon dough ornament.

Things You'll Need:

  • 1 cup cinnamon powder
  • 1 cup applesauce ( I used 3 medium apples for the sauce * Granny Smith*)
  • 1/4 cup white craft glue
  • Small flower pot
  • Raffia ribbon
  • A Chinese chopstick.

  • Mix the cinnamon, applesauce and glue in a mixing bowl until it forms a dough. If the dough feels too stiff or dry to work with, add a little bit of water--1 tsp. at a time, until the dough forms a good, workable consistency.
  • Place the ball of dough between two large sheets of wax paper. Use a rolling pin to flatten the dough between the two sheets to approximately 1/2-inch thickness
  • Use a star template , place on the flattened dough and cut around the star.
  • Make about 15 small balls with the rest of the dough and fill the base of the flower pot with some of the left over dough do not fill to the brim... you should leave 2 to 3 cms of empty space .
  • Cut the wooden chop stick to a lenght of 5 inches, poke it into the thickness of the star and leave it to rest flat on some wax paper together with all the small dough balls.
  • Allow to dry on a sheet of wax paper or a cooling rack for 48 to 72 hours.
  • With the leftover piece of chop stick make a hole in the dough inside the flower pot. ( This is the hole where you'll position the star upright inside the pot)
  • When the dough ornaments are dry pour some glue into the tiny hole you made inside the flower pot dough and position the star and wooden stick ... if you prefer you can glue on some golden sequins to the star's surface as I did but this is optional.
  • Place the small dough balls all around the wooden stick filling the pot to the brim.
  • Finally tie some raffia ribbon into a bow around the stick... now your Cinnamon Air Freshener Ornament is complete.
You can now enjoy the pleasant smell !

Warning:
Keep this away from children's reach, they may mistake the star and balls for cookies or candies.

Ciao a tutti! Spero che state godendo la Domenica! Oggi vorrei farvi vedere a cosa ho lavorato questa settimana.
Ho finalmente deciso di rinfrescare l'aria in casa mia senza usare i soliti profuma ambiente chimici che si vendono nei supermercati. Ho fatto questo ornamento con pasta fatta con la Cannella e vorrei tanto farvi sentire il buon profumo che emana ... E' giusto quello che ci vuole per introdurre lo spirito natalizio.
Ecco come fare questo ornamento con pasta alla cannella.

Le cose che vi serviranno:

* 1 tazza di cannella in polvere
* 1 tazza di salsa di mele ( fatta con 3 mele medie "Granny Smith*)
* 1 / 4 tazza colla vinilica bianca
* Piccolo vaso per fiori in plastica o terra cotta.
* Rafia o nastro
* Un bastoncino cinese.


  • Mescolate la salsa di mele, cannella e colla in una terrina fino a formare un impasto. Se la pasta risulta troppo dura o secca aggiungere un po 'di acqua - 1 cucchiaino alla volta, finché la pasta forma una buona consistenza.
  • Mettete la palla di impasto tra due grandi fogli di carta forno. Con un mattarello spianate la pasta tra i due fogli di carta ad uno spessore di circa 1cm o poco più.
  • Utilizzare un modello di stella, appoggiarlo sulla pasta e tagliate intorno alla stella.
  • Fate circa 15 palline con il resto della pasta e riempite la base del vaso con la pasta rimasta fino a 2 o 3 cm dal bordo.
  • Tagliare il bastoncino cinese ad una lunghezza di circa 15 cm, infilatelo nello spessore della stella e lasciate riposare il tutto, in posizione piana, con tutte le piccole palline di pasta sopra un foglio di carta forno.
  • Lasciare asciugare per 48 a 72 ore.
  • Con il pezzo rimasto, del bastoncino cinese, fate un buco nella pasta dentro il vaso di fiori. (Questo è il buco dove si posizionerà la stella all'interno del vaso)
  • Quando la stella e le palline sono asciutti versate un po 'di colla nel foro minuscolo che avete fatto, dentro la pasta del vaso, e posizionate la stella con il suo bastone di legno ... Se preferite potete incollare alcune paillettes d'oro sulla superficie della stella come ho fatto io, ma questa è una libera scelta.
  • Riempite il vaso con le palline di pasta tutti intorno al bastoncino della stella.
  • Infine fate un fiocco, con un pezzo di rafia, intorno al bastoncino ... Ecco finito il vostro profuma ambiente alla cannella.
Ora è possibile godere il profumo gradevole!


Attenzione:
Tenere lontano dalla portata dei bambini, possono scambiare la stella e le palline per biscotti o dolci.


9 comments:

Doreen said...

Brava, bravissima! I love this craft sooo much...love the scent of cinnamon in the house which incidentally I do have right now as I stewed some apples.
I have to make some of these, thanks sis for the idea and the great tutorial : )
Hugs,
Doreen

vanda said...

delizioso Sue mi piace tantissimo !!!!! grazie ciao Vanda

Cinzia said...

Idea geniale, da fare subito!
Un bacione e buona domenica
Cinzia

Angela said...

Looks great Sue! I bet it smells amazing too. I may just have to try this out for Christmas, thanks for the great idea!

Aliza said...

che belli li farò, ciao ciao

Vicki said...

Sue, this is so cute! I have made the cinnamon ornaments in the past, but I never tried this cute topiary! Wonderful idea! Blessings to you!

Julies knitting corner said...

How lovely Sue, very creative. I love cinnamon, thank you for sharing. best wishes Julie.C

Loree said...

What a wonderful idea. I can almost smell it from here. Cinnamon has such a unique scent.

Countrygal said...

Hi Sue!! Yup, I like it....it must smell deliciousssssss and it looks it!!
Thank you.

Fulvia

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